Jovana Stevanović (©AFP)
Jovana Stevanović (©AFP)

Veličanstven povratak Jovane Stevanović: Santareli je znao da će mu biti neophodna

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.10.22. | 09:05

Poslednjih godina je nije bilo u nacionalnom timu, a čim se vratila potvrdila je vrhunsku klasu

Koliko je samo nedostajala... Nije Jovane Stevanović bilo u reprezentaciji još od osvajanja prethodnog SP, pitali su se svi da li će se ikad vratiti. Da nije došlo do smene na klupi, možda nikad i ne bi. Ali, evo je ponovo u najdražem dresu. Svetski je šampion i to drugi put uzastopno!

Bila je u Santarelijevoj mašini nova igračica italijanske Monce jedna od najvažnijih karika. Njen as pri rezultatu 15:14 za Srbiju u taj-brejku protiv Poljske u četvrtfinalu možda je i ključni trenutak na celom šampionatu. Blistala je i u finalu. Zaustavila je Brazilke kada je bilo najpotrebnije. Upisala je 11 poena, od čega pet iz napada, četiri iz bloka i dva sa servisa.

Izabrane vesti

Taj učinak pokazuje koliko je pomogla u svim segmentima. Na prethodnim utakmicama dala je veliki doprinos i sigurnim koracima pratila lidera Tijanu Bošković. Možda je imala jedno slabije izdanje, ali na desetak mečeva je sijala, kao što se od nje i očekivalo.

Zbog nesuglasica sa prethodnim selektorom Zoranom Terzićem, Jovane nije bilo na takmičenjima koja su usledila posle SP 2018. godine. Čim je Santareli seo na klupu u januaru znao je da će mu jedan od glavnih zadataka biti da Stevanovićevu vrati u nacionalni tim. S obzirom na to da su se dobro razumeli u prvom razgovoru, brzo je izašla vest u italijanskim medjima da je dogovor sklopljen i da je spremna za povratak.

Koliko joj je nedostajao taj osećaj koji izaziva igranje za reprezentaciju, videlo se već u Ligi nacija. Jedva je čekala da bude na terenu, nije birala male ili velike utakmice, želela je da pomogne što je više moguće. Prošle godine su se oprostile dve bitne igračice na njenoj poziciji - Milena Rašić i Stefana Veljković Lisinac, pa je bila svesna da je na njoj velika odgovornost. Nije bežala od toga, posle decenije provedene u Italiji, naučila je da se nosi sa svim izazovima.

(FIVB)(FIVB)

Posebno se istakla na završnom turniru u Ankari. Iako je Amerika bila favorit pred četvrtfinalni duel, Jovana je otišla u Tursku sa ubeđenjem da će igrati za medalju. Čak je i avionsku kartu za odmor kupila za dan posle finala, jer je osetila da se neće vratiti odmah posle meča sa olimpijskim šampionkama. Bila je u pravu. Srbija je stigla do bronze, bez Tijane Bošković u ekipi. Jovana Stevanović je zauzela mesto u idealnom timu i potvrdila koliko je kvalitetna.

Na Svetskom prvenstvu je samo nastavila u istom ritmu. Protiv Kanade i Bugarske je dala po osam poena, Nemicama sedam, Amerikankama osam. U drugoj fazi je bila sve bolja - 11 poena je upisala protiv Poljske, po 10 protiv Dominikanske Republike i Tajlanda. U četvrtfinalu sa Poljskom je dala 12, u polufinalu protiv SAD-a sedam, a u finalu 11.

Skakala je, radovala se, postavljala atraktivne blokove, ređala neverovatne aseve. Izvodila je često napad koji najviše u našoj reprezentaciji podseća na nju - čuvenu koreju. Svašta je moglo od nje da se vidi…

Nažalost, nisu je nagradili mestom u idealnoj postavi. Ali, treba da zna da ga je bez ikakve dileme zaslužila.

PIŠE: Miljana ROGAČ



tagovi

Jovana Stevanovićženska odbojkaška reprezentacija Srbijedanijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara